húsvéti ünnepek

Húsvéti Ünnepe - Húsvéti szokások, hagyományok, versek, dalok, képek

Húsvét története, szokások

Receptek

Reklám

Húsvéti SMS

Versek

Reklám

Képek

Videó

Utolsó kommentek

A tojásdíszítés népi hagyományai

2009.03.23. 06:06 - irodeak

Címkék: húsvét hagyomány karcolás tojásdíszítés viaszolás berzselés

A tojásdíszítés népi hagyományai - a hímes tojás készítés

Viaszolás

A hozzá szükséges kellékek a viasz és az íróka.

Előbbit méhészeti szaküzletben lehet beszerezni, míg az írókát házilag is könnyű elkészíteni. Ehhez egy egyenes faág tetejét hasítsuk be 2 centiméterre. Vékony műanyagból, (pl. gyógyszeres dobozból kivágunk egy  2-4 cm-es téglalapot, és egy  tű segítségével tölcsér formájúvá tekerjük. A tűt eltávolítjuk, és a tölcsért cérnával szorítsuk a félbevágott ág közé. A tölcséren kicsepegő forró viasszal kezdődhet a tojásírás. Végül mártsuk festékbe a tojásokat, és száradás után olvasszuk le a viaszt.

Berzselés

A növényi rátétes tojásfestés kelléke egy 10-15 cm hosszú nejlonharisnya darab, néhány kisebb méretű levél (pl. petrezselyem), vörös-, illetve lilahagyma héját sóval és ecettel fűszerezve főzzük ki. Simítsuk a levelet a tojásra, tegyük a harisnyába, majd szorosan kössük át és mártsuk a festékbe. Száradás után bontsuk ki a harisnyát, és távolítsuk el róla a levelet. Kevés olajjal bedörzsölve a tojás szép fényt kap.

Karcolás

A népi elnevezéssel kaparásnak, vagy vakarásnak mondott eljáráshoz festékből  és késpengéből házilag készített karcoló szerszámmal lehet belekarcolni a különböző motívumokat.

Sokszínű tojások

A tojásokra több színt fel lehet vinni egymás után, leginkább a karcolás előtt. Ehhez persze több türelem szükséges. Az eltérő színekre tervezett területeket egyenként kell viasszal bevonni. Minden egyes mártás előtt arról a részről kell lekaparni a viaszt, amelyet be akarunk festeni. Szépen mutat egymás mellett a sárga, a bordó és a piros.

Szeretgetés

2008.03.24. 07:45 - irodeak

Címkék: kép húsvét

egy kis ölelés...Hogyan tojhat a húsvéti nyúl?

2008.03.23. 19:47 - irodeak

Címkék: történet


A bizánci állatszimbolikában Krisztust jelképezte a nyúl, mégis úgy tartják, a húsvéti nyúlnak több köze van a germán mitológiához.

Pontosabban Ostarához, a tavasz és a termékenység úrnőjéhez. Az istennőt, akinek  neve a húsvét német (Oster) és angol (Easter) nevében is tovább él, gyakran ábrázolták nyúlfejjel vagy nyulakkal.

Ostarának a legenda szerint volt egy különleges madara, amely színes tojásokat tojt.

Forrás: Heves megyei hírlap 2008. március 22