húsvéti ünnepek

Húsvéti Ünnepe - Húsvéti szokások, hagyományok, versek, dalok, képek

Húsvét története, szokások

Receptek

Reklám

Húsvéti SMS

Versek

Reklám

Képek

Videó

Utolsó kommentek

Fonottkalács

2008.03.15. 19:49 - irodeak

Címkék: húsvét receptek foszló kalács fonott kalács

Sokfelé a húsvéti sonkát kaláccsal fogyasztják.

Én nem olyan régen, mitegy 5 éve ettem igy először, és mondhatom ízlett! Korábban csak kenyerrel ettem, nem is hallottam, hogy kaláccsal is lehet, a mi vidékünkön nem volt ilyen szokás, és nekem eszembe sem jutott kenyér helyett kalácsot enni. De mamár húsvétkor én is kalácsot eszem a sonkához.


Fonott kalács

Hozzávalók:

150g rétesliszt, 300g liszt, 30 g élesztő, (vagy 1 csomag por) 150 ml tej, 1 csomag vaníliás cukor, 1 db tojás, 100 g vaj, 1 citrom reszelt héja, 2 evőkanál cukor

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben, majd beletesszük a vaníliáscukrot.

Összedagasztjuk a többi hozzávalóval, és langyos helyen megkelesztjük. Majd amikor megkelt, 3 egyforma rudat formázunk, amit copfként összefonunk a megkelt tésztából, majd sütőpapírral bevont tepsibe tesszük, megkenjük egy egész felvert tojással, fél óra pihentetés után 200°C fokra felmelegített sütőben kb. 30 perc alatt aranysárgára sütjük.



Foszlós kalács

Hozzávalók:

90 dkg finom liszt
20 dkg kristálycukor
1 tojás + 1 a megkenéshez
3 dl tej
5 dkg margarin
5 dkg élesztő
csipet só

Elkészítés:

Az élesztőt fél deci langyos tejjel felfuttatjuk. Hozzáöntjük a cukorral, sóval elkevert liszthez, és 10 percig állni hagyjuk.
A maradék langyos tejben olvasszuk fel a margarint, majd a tojással együtt tegyük a masszához. A hozzávalókból gyúrjunk jó nyúlós, de nem ragadós tésztát. Igyekezzünk nem lenyomkodni a tésztát gyúrás közben, hanem alulról emelgetve elválasztani az edény falától. Ha nem akar összeállni, nyugodtan tegyünk hozzá még egy kis tejet, ha pedig túl ragadós, akkor lisztet. Sokáig kell gyúrni, hogy megfelelő laza tésztát kapjunk.
Langyos helyen letakarva pihentessük egy órán át. Ha szépen megkelt, belisztezett gyúródeszkán gyúrjuk át, majd osszuk kétfelé. Mindkét darabot osszuk további három részre. A szétosztott darabokat nyújtsuk ki henger alakúra, majd hármasával óvatosan fonjuk őket össze. Így két kalácsot kapunk.
A kalácsokat tegyük kivajazott tepsibe, majd meleg helyen letakarva pihentessük fél órán át.



Fonott kalács-koszorú

Hozzávalók:

Hozzávalók: 1kg liszt, 1 tasak szárított élesztő, 15 dkg cukor, 1/2 liter tej, 2 tojás, 200 gramm vaj. Kenéshez: 1 sárgája kis tejjel vagy tejszínnel és pici cukorral

Elkészítés:

A hozzávalókat összekeverjük és a tésztát dagasztókarral addig dagasztjuk, amíg a tészta hólyagos nem lesz (kb. 10 perc). Kelesztőtálban, vagy konyharuhával lefedve langyos helyen egy órát kelesztjük. Utána átgyúrjuk, három, vagy hatfelé osztjuk, és egy nagy, vagy két kisebb koszorút fonunk belőle. Mielőtt beteszzük a 180 fokra melegített sütőbe, konyharuhával letakarva fél órát állni hagyjuk. Megkenjük a tetejét, majd körülbelül negyven percig sütjük. Vége felé alufóliával lefedem, hogy a teteje ne süljön tovább, ha már szép a színe. Aranyesővel vagy ibolyával szórva tálalom.


A kelt tészta egyszerűen készíthető, ne felejtsük el, hogy kétszer kell keleszteni. A tészta, ha összeállt, egészen kicsi gyerekeknek is kézbe adható, gyúrható. Ha megfontuk, kelesztés után tejszínes vagy tejes cukorral kenjük meg a tetejét, mielőtt az előmelegített sütőbe tesszük. 190-200 fokos sütőben kb. fél óra alatt aranybarnára sütjük.


A bejegyzés trackback címe:

https://husvetkor.blog.hu/api/trackback/id/tr52378335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása